depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Lemezkritikák
Hirdetés
Dave Gahan - Hourglass

Négy év telt el azóta, hogy a Depeche Mode frontembere megjelentette a kritikusokat, és főleg a rajongókat jelentősen megosztó első szóló-lemezét, a Paper Monsters-t.

Sokan tették fel magukban a kérdést, hogy mi szükség van a világ egyik legnépszerűbb együttese énekeseként, Dave Gahan-nak szerzőként is bizonyítani. Főleg, egy olyan komponista mellett, mint Martin Gore, akinek zeneszerzői kvalitását 1999-ben Ivor Novello díjjal is elismerték. Nem elég megtiszteltetés az ő dalait énekelni, és a koncerteken tízezres tömegeket lázba hozni?

A mi Dave-ünket azonban a sikeres frontember szerepkör nem elégítette ki. Már az Ultra című Depeche Mode album munkálatai alatt előrukkolt egy saját szerzeménnyel, melyet nyers változatában elő is adott Martin-nak. Az akkor még a The Ocean Song névre keresztelt dal tetszett is a Depeche Mode házi zeneszerzőjének, de aztán valami miatt mégis lemaradt a ’97-es nagylemezről. (Később visszaköszönt az I Need You című Dave Gahan single B-oldalas számaként, igaz, akkor már Closer címmel.)

Dave fejében a ’98-as „best of” turné után továbbra is ott motoszkált a dalszerzés gondolata, és a 2001-es Exciter album felvételeinél Knox Chandler személyében meg is találta a megfelelő partnert tervei megvalósításához.

Ken Thomas lett Dave első szóló-lemezének producere, mely New York-ban került felvételre, és mely egyaránt magán viselt rockos, bluesos, gospeles, de ugyanakkor popos, és kávéházi hangulatot is.

Mint már említettem, a lemez megítélése elég vegyes volt, de Dave szerzői szárnypróbálgatásait innentől mindenképpen komolyan kellett venni. Olyannyira, hogy most itt a folytatás, az Hourglass, mely október 22-én kerül a lemezboltok polcaira.

Ha valaki „Paper Monsters 2”-re számít, az bizony alaposan téved. Dave ezúttal egy jóval elektronikusabb koronggal rukkol elő, mely stílusváltás a közreműködő kollégáknak is köszönhető.

Christian Eigner - a Depeche Mode session dobosa - az egyik társ-szerző, akivel a Playing The Angel albumra is összehoztak 3 nívós nótát. Az osztrák származású kozmopolita Christian saját albumot is megjelentetett már, Recovery címen, mely - elmondása szerint - csupa olyan (erőteljesen elektronikus töltetű) dalt tartalmaz, aminek hallgatásakor az ibolyakék szín jelenik meg a képzeletünkben.

A másik szerzőtárs, Andrew Phillpott, aki szintén közreműködött a Playing The Angel-ös Dave Gahan-szerzeményeken, és Martin Gore partnereként is bűvölte a laptopot, valamint társ-producerkedett a Counterfeit 2-n.

A Playing The Angel-ön megjelent Dave Gahan-dalok sikere után adva volt tehát egy jól bevált szerző-brigád, amin nem is változtattak, hanem a legutóbbi Depeche Mode LP-n szereplő, Gahan-írta számok stílusában rakták össze az Hourglass-t.

Mégpedig, milyen jól!

Az album felütése (Saw Something) igazi mestermunka. Pszichedelikusan lebegős, és egészen más, mint anno a Paper Monsters kezdete volt, a Dirty Sticky Floors-szal. Dave ezúttal nem sláger-számmal kezd, hanem egy olyan track-kel, ami akár egy tipikus Depeche Mode albumzáró-tétel is lehetne. A szerzemény komor vonósokat is felvonultat, de a végén mégis pozitív kicsengésű rockzenébe vált át, és már érkezik is a klasszikus Depeche Mode-ot idéző Kingdom, az első kislemez-dal az LP-ről. Fenyegetően darkos alap-szituáció, ’80-as éveket idéző szintetizátorfutamra épülő, popos refrén. Tökéletes beharangozó single!

Dave egyre jobban bekeményít, a Deeper And Deeper a Nitzer Ebb stílusában indít, és erre a kemény techno-alapra skandálja rá Dave a refrénben, hogy „I wanna love you, I want your love”. Hipnotikus track, koncerten is biztosan vadítana!

A 21 Days-ben hallható „uuu yeah” akár Martin-tól is származhatna, ha ez egy Depeche Mode album lenne. Furcsa szám, szaggatott dobokkal, és gitár-hangokkal tarkítva, Dave továbbra is harapósan énekel, aztán a végén lágyan „uuu”-zva búcsúzik.

A lágyabb vizekre való evezés tovább folytatódik. A Miracles már a címében is magában hordozza, hogy egy balladáról van szó. Kicsit a Twin Peaks főcímzenéjére hajazó zenei alap, álomszerű képek, egy megkapó vallomás. „I’m just afraid of losing you”

Baljós basszus, és szintetizátor-hangok, a NIN Closer-jére emlékeztető dob-alap. Ez a Use You. Dave tovább folytatja a kemény elektronikával való flörtölést. Nagyszerű kórus, kislemez-várományos dal!

Az Insoluble fül-szurkáló sound-dal nyit, és egy újabb fura hang-kollázst kapunk. Mintha egy belső űrutazáson vennénk részt. „You have nothing to fear” kántálja Dave, és valóban nem félünk semmitől, begyógyulnak a sebek a lelkünkön. Waiting For The Night - Gahan-módra.

Mintha valami folyamatosan visszafelé akarná rángatni az Endless című dalt, aztán egy csillogó zongorahanggal lassan elkezd építkezni a track. „Your body is endless” állítja Dave, miközben az album egyik legjobb számát prezentálja.

Az A Little Lie megint egy emelkedett hangulatú, bölcselkedő szám, hirtelen felcsattanó, magasztos refrénnel. Akár, kislemez-dal is lehetne.

A záró-felvétel (Down) is méltóságteljes, lassan hömpölygő track, bár, nem ér nyomába a nyitány drámaiságának, mégis méltó befejezése a lemeznek.

Összességében elmondható, hogy azok a Depeche Mode rajongók, akik az előző Dave Gahan szóló-album hallatán esetleg fanyalogtak, és az anyazenekar stílusához közelebb álló, elektronikusabb lemezt vártak, azok most nehezebben találnak fogást ezen a korongon. Az Hourglass egy remek dark-elektro anyag, ami biztosan csillapítja majd a Depeche Mode hívek szomját, amíg az új LP megérkezik.

Talán, gyorsabban peregnek majd így a homokszemek az órában… 
A Dave Gahan hivatalos honlapja: www.davegahan.com

 


   
   

   

2007.08.15. 16:47 | Janurik János | 29668 Olvasás | 15 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: Dave Gahan - Hourglass
 
15. Hozzászóló: FruMode87 | Időpont: 2009.11.29. 13:10
FruMode87

Már nagyon fájt a fogam az Hourglass-ra. Egyik ismerősöm, aki szintén nagy DM fan, átküldte msnen a Pper Monstersszel együtt. Nagyon nagy, az Insoluble-tól mindig kiráz a hideg. A Use you a kedvencem még és a Down. A Down megihletett, és írtam is egy dalt. A Paper Monstesről a Dirty Sticky Floor és a Stay a két kedvencem, de a többit is szeretem. Nagyon szuper lett :) Suliba menet mindig éneklek Depeche Mode és Hourglass dalokat, a környéken élők szerintem lassan már ismerni fogják az összes Depeche Mode dalt :D :-)  :-P

 
14. Hozzászóló: Mezei András | Időpont: 2008.10.14. 09:09
Mezei  András

Sziasztok!

  Valaki menne a nyitó  koncertre Izraelbe? És esetleg tud jegyárakat?

  Köszi!!  András

 
13. Hozzászóló: ray-101 | Időpont: 2007.09.27. 17:03
ray-101

ja és jó töltögetést és persze zene hallgatást!

ray-101 :-)

 
12. Hozzászóló: ray-101 | Időpont: 2007.09.27. 17:00
ray-101

*** mod ***

 
11. Hozzászóló: wgd | Időpont: 2007.09.26. 07:32
wgd

Ma ráleltem a lemezre a neten, tényleg jóóóóóóóóóó! Sajnos megint idő előtt kikerült, de legalább kiderült, hogy érdemes megvenni.

 
10. Hozzászóló: wgd | Időpont: 2007.08.27. 20:27
wgd

Én is megszerereztem már, először nem tetszett, de este munka után már kimondottan jól esett, végkimerülésig hallgattam, most leszedem a remix változatait is :-)

 
9. Hozzászóló: Depeche boy | Időpont: 2007.08.27. 07:09
Depeche boy

Nah,most már nekem is megvan!!! |-|
Non-stop ezt hallgatom,oda-vissza!Ha a többi szám is ennyire jó,akkor valahogy kibírom a következő dM lemezig! :-)

 
8. Hozzászóló: Useless-girl | Időpont: 2007.08.25. 00:21
Useless-girl

4:33 perces full versió rulez! :D tetszik a végén az utcsó egy percben az instrumentális rész. és szerintme az eleje a legjobb szövegileg: “Can you feel me comin’? Open the door it’s only me...”  Na hát itt én kész…  8-)

 
7. Hozzászóló: angilrl | Időpont: 2007.08.21. 05:29
angilrl

pl. én ;)  nekem megvan a teljes szám! a vége rossz egy kicsit, pár mp… hááát tényleg odavágos szám! :-P monjuk az az 50 mp a legjobb, sztem, legalábbis…huh, naon várom a többit is!  :-P :)

 
6. Hozzászóló: Depeche boy | Időpont: 2007.08.20. 16:19
Depeche boy

Laci72!OKÉ,rábeszéltél! ;)  :D
Van olyan mágus,akinek már a teljes Kingdom megvan.
Én abból az 50 másodpercből arra következtetek,hogy ez egy nagyon odavágós kis szám lesz!!! |-|

 
5. Hozzászóló: wgd | Időpont: 2007.08.19. 22:39
wgd

Sikerült szereznem egy darabot a Kingdomból, 50 másodperc!!!
Keressétek, mert ide nem rakhatok linket…..

 
4. Hozzászóló: laci72 | Időpont: 2007.08.19. 17:13

Depeche boy! Én meg azt mondon: Dave turné ÉS Mode lemez..    ;) (Meg Mode turné) :-)

 
3. Hozzászóló: cadtom | Időpont: 2007.08.18. 09:04

Nagyon örülök hogy megint elö rukkolt egy uj albummal!
Nekem a Paper Monster is tetszett.
Remélem ez még jobb lessz!  :)

 
2. Hozzászóló: Depeche boy | Időpont: 2007.08.16. 10:41
Depeche boy

Bár eddig nem nagyon vártam,de most,hogy ezt elolvastam..
Különösen az összegzés,ami nagyon felvillanyozott!!!
Most már nagyon várom októbert! :)
De inkább újabb DM album,mint Dave turné!!!

 
1. Hozzászóló: Useless-girl | Időpont: 2007.08.15. 19:58
Useless-girl

No jó, most már meg akarom hallgatni!!!!! :D
Kellőképpen fel lettem csigázódva!

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©