depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Interjúk
Hirdetés
Paul Kendall interjú

PK, Piquet, vagy ha így jobban tetszik, Pablo Castrati: a felsorolt művésznevek mindegyike Paul Kendall-t takarja, aki április 16-án teszi tiszteletét a budapesti Diesel Club-ban, Alan Wilder partnereként.

Bár, az 1954-es születésű Paul számos Mute-os művész - Depeche Mode, Erasure, Nitzer Ebb, és persze Recoil - lemezén ott bábáskodott producerként, vagy mixmesterként, mégis viszonylag keveset tudunk róla. Ezt a hiányt enyhítendő, íme egy rövid interjú Alan Wilder jobbkezével - a stúdiómágus „numero due”-val:
 
- Hello Paul! Ez lesz az első alkalom, hogy élőben játszol Budapesten (Magyarországon). Mit tudsz az országunkról?
- PK: Sajnos nem sokat, a megalázó vereséget leszámítva, amit az angol válogatott az ’50-es években elszenvedett Puskás Ferenc lábainak köszönhetően.
 
- Most éppen turnén vagy Alan Wilder-rel, hogy az első ’best of’ Recoil válogatást, a ’Selected’-et promotáljátok. Vettél már részt koncertkörúton, vagy újfajta élmény a számodra, hogy a stúdión kívül zenélsz?
- PK: Nem voltam még turnén, mivel igazából a stúdió az általam preferált munkahely. Adtam ugyan régebben néhány koncertet a Wire-rel, és mostanában Olivia Louvel-lel, de élveztem az elmúlt pár hetet, és várom a hátralévő koncerteket!
 
- Adtatok pár koncertet Barcelonától Bukarestig, március közepe és április eleje között. Melyik volt a legérdekesebb fellépés a számodra?
- PK: Mindegyik koncert érdekes volt a maga módján. Számomra a hangzás a legfontosabb szempont, és általánosságban elmondhatjuk, hogy jól megy a zajkeltés. Elég nehéz volt a helyzetünk Hamburgban, ahol egy templomban koncerteztünk, ami ugyan látványosan gyönyörű környezetet biztosított, de nem elektronikus zene befogadására épült. A közönségünk nagyon lelkesen támogat minket, és egy élmény beszélgetni velük a show után. Azt hiszem, a legfrusztrálóbb dolog az egészben az, hogy elég nehéz körülnézni abban a városban, ahol éppen fellépünk. Hotelszoba, majd a koncertterem - ez számít normálisnak.
 
- Hogyan válogattátok össze Alan-nel a Recoil felvételeket erre az esemény-sorozatra?
- PK: Voltak DJ mix verzióink a Recoil trackekhez, különböző remixekből származó loopokkal, és aztán Alan eldöntötte, mely dalokat kívánja szerepeltetni. Ezután új verziókat kreáltunk a régi dalokból oly módon, hogy megvágtuk, lerövidítettük, feldolgoztuk a meglévő anyagokat, és ezáltal teljesen új változatokat hoztunk létre. Sok időt vett igénybe, míg a sorrendet kidolgoztuk, és közben néztük a zenéket kísérő videót.
 
- Melyik a kedvenced a Recoil életműből?
- PK: Erre a kérdésre teljességgel lehetetlen válaszolni, de talán az első alkalom, amikor együtt dolgoztunk, bírt a legnagyobb kihívással: a ’Poison Dub’. (A ’Drifting’ című 1997-es Recoil kislemezhez készült PK remixről van szó. (a szerk.))
 
- Régi munkatárs vagy a Mute Records-nál, olyanoknak mixeltél, mint a Depeche Mode, az Erasure, vagy a Nitzer Ebb, hogy csak néhány nevet említsek. Melyik remixedet tartod a legjobban sikerültnek?
- PK: Azt mondanám, hogy a legfontosabb munkám a Nitzer Ebb ’Getting Closer’-jéhez készült ’The Pool Mix’. Akkoriban úgy tűnt, hogy utálják a gitárokat, így a remixemet teleraktam gitárokkal. Mindemellett, a személyes kedvencem is egy Nitzer Ebb számhoz kapcsolódik, az ’I Thought’-hoz csináltam a ’Final Sin’ című mixet. Ez volt az első alkalom, hogy Pro Tools berendezést használtam az effektezéshez.
 
- Első feleséged tagja volt a Fad Gadget-nek, aki elsőként szerződött a Mute kiadóhoz. Aztán Frank Tovey nagylemezein magad is besegítettél a stúdió-munkálatokba. Milyen emlékeid vannak vele kapcsolatban?
- PK: Frank egy kedves ember volt, és a korai halála hatalmas sokként ért. Párizsban hallottam a hírt - ahol akkoriban éltem -, Joni Sackett-től, akinél akkortájt ott vendégeskedett New York-ban Barbara Frost, Frank ex-neje. Érdekes időket töltöttem Frank-kel, és az őt körülvevő zenészekkel, de a legkedvesebb emlékem talán a ’Grand Union’ (Frank Tovey 1991-es albuma (a szerk.)) felvételeihez kötődik, melyre Cornwall vadonjában került sor, egy csodálatos, eldugott stúdióban, mely a Sawmills nevet viseli.
 
- 2003-ban Digital Intervention név alatt megjelentettél egy experimentális CD-t, a ’Capture’-t. Erre a megjelenésre becsatlakozott hozzád a francia énekesnő, Olivia Louvel, és a ’Coma Idyllique’ című tracken Alan Wilder is közreműködött. Vannak terveid arra nézve, hogy folytasd a Parallel Series munkákat?
- PK: A Parallel Series egy ambiciózus koncept munka volt, mely valószínűleg nem ismétlődik meg újból. Olivia a saját dolgait producereli - én csak mixelem a dalokat. Adtunk egy koncertet pár hónappal ezelőtt Digital Intervention néven, egy hajón Strasbourg csatornáin, ami jó móka volt, és persze mindig ott van az esélye annak, hogy felveszünk még együtt anyagokat.
 
- Valahol olvastam, hogy te és Alan „sziámi ikrek” lennétek, a hosszú ideje meglévő munkakapcsolatotok apropóján, és amiatt is, hogy érzitek egymás vágyait, amikor közösen zenéltek. Illik rátok ez a leírás?
- PK: Más és más funkciót töltünk be: Alan a zenész, és a szervező, én pedig teret adok a hangzásnak, és különös figyelmet szánok a hangnak. Jól érzem magam ebben a szerepben, mert szeretem manipulálni a már meglévő hangzást, és nem igazán vagyok érdekelt a harmóniákkal / melódiákkal kapcsolatos területen.
 
- Végül, mik a terveid a Recoil turnét követő időszakra?
- PK: Új lakásba költözöm, közel a tengerhez Sussex-ben, befejezem az új kis stúdiómat, és remélhetőleg krikett, és a dél-afrikai VB nézésével töltöm a nyarat. A kis dolgok okozzák a legnagyobb örömöt.

Paul Kendall mellett Douglas McCarthy (Nitzer Ebb) is színpadra lép az április 16-i Recoil-ünnepen, melyet hazai DJ-k produkciói tesznek még színesebbé.
   
   

   

2010.04.07. 04:00 | Janurik János | 13765 Olvasás | 11 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: Paul Kendall interjú
 
11. Hozzászóló: OLI-911 | Időpont: 2011.01.30. 14:08
OLI-911

Paulnak volt 3 projectje is, mindháromból egy album született.
Egyik a “Kendall Turner Overdrive” - Displaced Links (1997), másik,
a “The Digital Intervention” - Capture (2003) és a harmadik pedig, “Piquet” - The Faulty Caress (1996)
Valaki tud valamit ezekről???

Ja és van mégegy, ezt 3-an csinálták:

“Gilbert / Hampson / Kendall” - Orr (1996)

 
10. Hozzászóló: Niki | Időpont: 2010.04.20. 21:14

Még egy élménye lesz a magyarokkal kapcsolatban: vulkán. :-)
De azért remélem nemcsak ez.  |-|

 
9. Hozzászóló: Mode93 | Időpont: 2010.04.09. 15:56
Mode93

ááá, értem :-)

 
8. Hozzászóló: Niki | Időpont: 2010.04.09. 10:36

Ilyenről megfeledkezni?! Ejnye! :-)
Na jó, elhiszem. :)

 
7. Hozzászóló: Niki | Időpont: 2010.04.09. 10:35

Ott volt a kérdés az interjúban, hogy mit tudsz az országunkról, biztos erre jött még az üzenet. :D

 
6. Hozzászóló: Kucced | Időpont: 2010.04.09. 10:34
Kucced

Kábé olyasmit akart mondani, hogy “A magyarokkal kapcsolatban megfeledkeztem még egy élményemről: Bartók Béláról” (valami mellett ez tett még nagy hatást rá)

 
5. Hozzászóló: pachgergo | Időpont: 2010.04.09. 07:05
pachgergo

Nekem sem tökéletes az angolom, de nagyjából ezt jelenti: “Elfeledkeztem a másik magyar ismertségemről/élményemről (?) Bartók Béláról.” Kb. ennyit jelenthet. Remélem nem tévedtem túl nagyot, mert az experience-nek ez a szó szoros értelme. 8(  :D

 
4. Hozzászóló: Mode93 | Időpont: 2010.04.08. 16:34
Mode93

És ez mit jelent? Nem tudok angolul :)

 
3. Hozzászóló: Niki | Időpont: 2010.04.08. 16:22

Utólag már nem ér!  :D

 
2. Hozzászóló: Janurik János [Szerkesztő] | Időpont: 2010.04.08. 15:35

Paul ma küldte a következő üzenetet:

“i forgot my other hungarian experience is bela bartok!”

:)

 
1. Hozzászóló: Niki | Időpont: 2010.04.07. 13:24

Szeretettel várjuk!  |-|

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©