depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Egyéb
Hirdetés

YAZOO – Remix letöltések

YAZOO – Remix letöltések

A könnyűzene világában akadnak olyan előadók, akik egy-két évnyi zenéléssel, és / vagy ugyanennyi nagylemez anyagával is teljes értékű életművet hagynak maguk után - ami másoknak esetleg több év alatt sem sikerül. Ide sorolhatjuk Vince Clarke, és Alison Moyet kettősét, a Yazoo-t is. Bár,  mindösszesen egy évig (1982 áprilisa és 1983 májusa között) dolgoztak együtt, mégis átugorhatatlan fejezetet képeznek a popzene történetében. És ezt a fejezetet most tovább írják egy 4-lemezes box set, és egy hozzá kapcsolódó turné erejéig.

De ugorjunk csak vissza az időben, egészen az 1981-es év végéig. Vince Clarke ugyanis ekkor jelenti be hivatalosan távozását a Depeche Mode-ból, akiknek épp csak megjelent a debütáló albuma, Speak And Spell címen. A különc zeneszerző egy addigra már jól csengő nevű, valamint egy Top Ten kis-, és nagylemezt magáénak tudható csapatot hagyott ott a bizonytalanért.

Hogy ez a lépés saját maga, és egykori együttese karrierjének is csak jót tett, azt akkor még nem tudhatta senki.

Vince a Depeche Mode-dal való szakítás után csendben tovább komponálgatott, és kereste a megfelelő személyt, dalai tolmácsolására.

Egy véletlen folytán botlott bele az akkoriban rhythm’n’ blues feldolgozásokat játszó Alison Moyet hirdetésébe a Melody Maker-ben, aki blues-együttesben keresett éneklési lehetőséget. Vince poénból válaszolt a felhívásra,  és megszületett a Yazoo.

Nem csak a név - amit egy régi Mississippi blues-labeltől vettek kölcsön - volt furcsa, hanem a mögötte megbúvó duó is. A Clarke-féle, kissé mesterkéltnek tűnő  elektronikus popzenét Alison érzelmektől túlfűtött mély, blues-os hangjával ötvöző projekt azonban rendkívüli sikert ért el már rögtön az első kislemezével.

Az Only You című - eredetileg a Depeche Mode-nak írt - ballada 2. helyezést ért el a UK chartokon, megelőzve ezzel az akkor már konkurenciát jelentő Depeche Mode single-t, a See You-t.

A bemutatkozó nagylemez, az Upstairs At Eric’s is ugyanilyen jól szerepelt, és ehhez kapcsolódóan egy sikeres turnét is magáénak tudhatott a Yazoo.

Egy mérsékelt sikerű kislemez - The Other Side Of Love -, és egy Top 3-as dal - Nobody’s Diary - után azonban megbomlani látszott a Clarke / Moyet páros közti kémiai egyensúly.

Vince már az első Yazoo albumot követő Guided Tour-nak sem örült igazán, és a gyors-lezajlásúnak tervezett projekt is kezdte egyre inkább igazi együttessé  kinőni magát - ami újbóli nemszeretem kötelezettségeket vont maga után. A Clarke-ot jól ismerők már prognosztizálhatták is a duó közeli végét.

Erre nem is kellett sokat várni, hiszen ‘83 májusában Alison már a következőket nyilatkozta az NME-nek a Yazoo feloszlásáról: "Mindez főleg amiatt alakult így, hogy a korai idők varázsa elillant. (...) Kezdetben minden spontánul történt, és fel voltunk dobva, de néhány sikeres kislemez után óhatatlanul belekerülsz ebbe a lemezkiadással járó taposómalomba.”

A You And Me Both már csak posztumusz LP-ként jelent meg, kísértetiesen emlékeztetve a rajongókat a Depeche Mode minden különösebb indokot nélkülöző otthagyására.

Alison szólóban folytatta tovább - The Turn címmel jelent meg tavaly ősszel a legutóbbi albuma -, Vince pedig egy rövidebb kitérő után 1985-ben útjára indította az Erasure-t, eddigi leghosszabb távú  projektjét.

25 évvel a Yazoo feloszlása után most ismét együtt a kettős, és Alison nyilatkozata egy jó hangulatú  turnét ígér: „Nagyon megörültem, hogy ismét együtt dolgozhatok azzal a fickóval, aki megnyitotta számomra a kapukat,  akinek az első lemezmegjelenésemet köszönhetem. Őszintén megmondva, soha nem akartam szólóban dolgozni. És most - legalább egy kis időre - ismét része lehetek az egésznek. És ez nagyon jó!”

A Reconnected Tour-ról, és a májusra tervezett díszdobozos megjelenésről a Yazoo hivatalos weblapján lehet bővebb információkat találni:
 
http://yazooinfo.com/
 
 
 

© Janurik János – EMI Hungary

 
 
Letölthető remixek:
 
 
01 . I Before E Except After C - 2 + 3 remix by Subway Collective

02 . Ode To Boy - Ama Das Shadow Remix

03 . Nobody’s Diary - Origin of Essex Remix

04 . Winter Kills - Electronic Periodic’s Dub Mix




Ajánlott videók
1983.07.11. Everything Counts Ghost - Russian Version 1987.04.13. Strangelove Dave Gahan - Endless [Acoustic] 1993.09.13. Condemnation SZTAROCK 1993 / depeCHe MODE

2008.05.28. 03:46 | Janurik János | 11190 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©